Onze aanpak

Onze activiteiten en programma’s

Parenting across Borders biedt sinds 2019 dialoogseries aan voor internationale ouders in Utrecht. Tot nu toe hebben we diverse groepen georganiseerd en gefaciliteerd in zowel het Engels als het Arabisch. In deze groepen namen ouders uit verschillende continenten deel aan het dialoogproces en vormden een ondersteuningsmatrix. Gedurende deze jaren hebben we een unieke reflectieve aanpak ontwikkeld, gericht op het centreren van zelfkennis bij de dialoogdeelnemers.

De structuur van de dialoogseries:

Elke dialoogserie bestaat uit 8 tot 10 sessies. In elke sessie bespreken we een ander thema met betrekking tot opvoeden in het buitenland. Het programma van de sessies wordt samen met de deelnemers van de dialooggroep ontworpen.

De groepsstructuur:

Dialooggroepen bestaan uit 6-8 deelnemers en functioneren als een gesloten groep. Dit betekent dat in elke dialoogsessie dezelfde deelnemers bijeenkomen en dat nieuwe leden zich na de tweede dialoogsessie niet bij de groep kunnen aansluiten. Hierdoor kan de groep betekenisvolle verbindingen aangaan, vertrouwen scheppen en een gevoel van een veilige, gesloten gemeenschap creëren. Elke dialoogserie wordt gefaciliteerd door twee getrainde dialoogbegeleiders die zijn opgeleid in de dialoogmethode Parenting across Borders.

Zelfredzaamheid en duurzaamheid 

Aan het eind van de dialoogreeks worden alle groepsleden aangemoedigd om de dialoog zelfstandig voort te zetten. Als groep kunnen ze hun eigen thema’s en formats kiezen voor hoe ze elkaar ontmoeten en verbinden. Het team van Parenting across Borders blijft de groep ondersteunen wanneer dat nodig is.

Het programma van de dialoogserie:

Hier zijn enkele thema’s die we tijdens de dialoogserie bespreken: 

– Mentaal en fysiek voorbereiden op de bevalling in Nederland.

– Hoe bouw je een ondersteunend netwerk op rond de geboorte en de overgang naar het moederschap.

– De structuur van de gezondheidszorg voor kinderen in Nederland en hoe je daar optimaal gebruik van kunt maken.

– Meertaligheid en mijn kind opvoeden in meer dan één taal, mythen en feiten. 

– Verschuivende identiteiten en de overgang naar het ouderschap.

Training van de trainers 

Parenting across Borders gelooft in de kracht van een wereldwijde gemeenschap van ouders die elkaar ondersteunen in de verschillende wijken van de stad. Daarom bieden wij, naast het organiseren en faciliteren van dialooggroepen, dialoog facilitatie trainingen aan voor internationale ouders die hebben deelgenomen aan een dialoogserie en graag dialoog facilitatie vaardigheden willen leren. Na afronding van de training kunnen cursisten nieuwe dialoogseries voor internationale ouders faciliteren in een taal die door de deelnemers is gekozen en die door de dialoogbegeleiders wordt gesproken.

Dialoog tussen internationale ouders en professionals uit de jeugdgezondheidszorg 

Als internationale ouders kunnen wij bij een bezoek aan de poliklinieken van het consultatiebureau (CB) geconfronteerd worden met een aantal communicatieproblemen met de kinderverpleegkundigen en het personeel.

Wij als internationale moeders (en ouders) komen bij een bezoek aan het consultatiebureau (CB) met onze baby’s vaak uitdagingen tegen in onze communicatie met de kinderverpleegkundigen en het personeel. Deze uitdagingen zijn meestal het gevolg van diverse factoren, zoals culturele verschillen met betrekking tot de opvoeding van kinderen, taalbarrières en soms gewoon verschillen in communicatiestijlen. Parenting across Borders ziet het als een deel van haar missie om de communicatie tussen internationale ouders en zorgverleners te verbeteren. Daarom werken we in bepaalde projecten samen met professionals uit de gezondheidszorg in Utrecht om zinvolle gesprekken en ontmoetingen tot stand te brengen door middel van dialoogsessies of andere activiteiten.